Heb je er ook zo’n last van gehad? Een groot aantal mensen meldde zich in 2019 bij de huisarts met bultjes, jeuk- en/of oogklachten. De brandharen van de eikenprocessierups leiden tot overlast.
Doordat we als gevolg van de klimaatverandering meer warme en droge periodes kunnen verwachten, mogen we ervan uitgaan dat de eikenprocessierups niet meer weg gaat. Wat 2020 ons gaat brengen is nog niet duidelijk, maar er zijn al wel signalen dat het er weer veel zullen zijn. Er zijn deze zomer weer veel nesten gevonden, en het tellen van de motten na de zomer leverde ook al grote aantallen op.
En hoewel de eikenprocessierups over het algemeen vanaf april actief wordt, moet er volgens het kenniscentrum eikenprocessierups het hele jaar door aan de bestrijding worden gewerkt. Maar wat kun je er als gemeente aan doen? Nou kijk daarbij kun je dat handige beheersysteem voor de openbare ruimte; iASSET gebruiken. Met behulp van iASSET kun je in kaart brengen hoeveel eiken je hebt en waar ze staan. Staan ze vlak bij een plek waar bijvoorbeeld gezwommen wordt, dan zou je die bomen preventief kunnen behandelen. Staan de bomen langs een doorgaande weg dan is de noodzaak een stuk minder groot. Met de iASSET schouw app kan je op locatie gelijk aangeven als een boom behandeld is. Ook kunnen hier meldingen van burgers in toegevoegd worden zodat in kaart gebracht kan worden welke bomen behandeld zijn en in welke gebieden klachten voorkomen.a
iASSET kan je helpen om te voorkomen dat volgend jaar scholen moeten sluiten en sporttoernooien moeten worden afgelast. Bij wijze van uitzondering passen we onze slogan in dit geval aan: iASSET leuker kunnen we het NIET maken, makkelijker WEL.