Een van de lastigste zaken in Asset management is het op orde houden van het areaal. Het ‘simpel’ bijhouden wat je allemaal hebt klinkt een stuk simpeler dan het in de praktijk blijkt te zijn. Vaak heeft de gebruiker een dataset met meer dan 100.000 objecten in beheer. Dit moet allemaal bijgehouden worden, en als er een (deel)onderdeel wijzigt, moet dit eigenlijk gelijk in het systeem gemuteerd worden.
iASSET biedt een aantal mogelijkheden om je data op orde te krijgen en te houden. In dit artikel proberen we weer te geven op welke manieren een areaal op orde kan blijven.
Macro’s
Met de iASSET macro’s is het mogelijk om allerlei soorten data te importeren. Denk hierbij aan Excel, CSV, jSon, Shape bestanden die in iASSET geselecteerd kunnen worden. Door middel van de handige import wizard, herkennen wij automatisch welke data waar in iASSET toegevoegd moet worden en koppelen wij dit aan de verschillende datavelden die in iASSET staan gedefinieerd.
Met deze tool is het gemakkelijk om aanvullende (areaal)data in te voegen in het systeem. Naast imports kan er in iASSET ook gemakkelijk een export (in allerlei formaten) van een dataset gemaakt worden. Deze set kan bewerkt worden in een extern pakket (Q-Gis, ARCGis, Excel, CSV, XML, GeoJson, AutoCAD) en kan daarna weer ingelezen worden.
BGT horizontaal Berichtenverkeer
Met horizontaal berichtenverkeer is het mogelijk om data in te lezen in iASSET. Daarnaast is het mogelijk om te koppelen met pakketten die bij gebruikers zelf gebruikt worden. Door middel van horizontaal berichtenverkeer kunnen mutaties uitgewisseld worden.
iASSET ondersteunt koppelingen door de gecertificeerde pakketten DgDialogBGT, NedGraphics, Geoborg, Giskit, Crotec, ESRI en Vicrea.
iASSET Schouw App
Met behulp van de iASSET App is het mogelijk om buiten “in het veld” mutaties in data door te geven. Het is mogelijk om sjablonen te maken waarin objectgegevens realtime aangepast kunnen worden. Zo kan de beheerder per thema en subthema velden specificeren die door de gebruiker van de app gevuld kunnen worden. Zo kan een gebruiker van de App gemakkelijk de, door de beheerder gekenmerkte, onderdelen aanpassen.
Mutaties op basis van storingen en onderhoud
In iASSET is het mogelijk om automatisch het areaal (automatisch) aan te laten passen op basis van uitgevoerde storingen en/of onderhoud. Stel dat een lamp in een OV object vervangen wordt op basis van een storing, of op basis van planmatig onderhoud, dan is het mogelijk om in het storingproces aan te geven welk product geselecteerd wordt om de storing op te lossen. Op basis van het geselecteerde product wordt automatisch de decompositie van een object aangepast. Het systeem is in staat om automatisch paspoortgegevens aan te passen op basis van het “nieuwe” deelcomponent. Ook het doorrekenen van e.g. levensduur is hierin mogelijk. Op basis van bijvoorbeeld levensduur en branduren.
FME
iASSET heeft standaard “FME Workbenches” beschikbaar waarmee je als gebruiker van FME met de API van iASSET kan koppelen. Deze standaard workbenches stellen je in staat om paspoort gegevens (semi)geautomatiseerd aan te passen en op deze manier het areaal op orde te houden. Ook bijvoorbeeld inspecties, onderhoud, storingen en meldingen kunnen op deze manier ingelezen worden. Wilt u hiervan gebruik maken? Vraag onze Workbenches op via de helpdesk.
API
Voor de echte “nerds” is het natuurlijk ook mogelijk om rechtstreeks met onze API te koppelen. Door middel van API Calls kan data opgehaald worden en kan het areaal up-to-date gehouden worden door wijzigingen rechtstreeks vanuit pakket x in iASSET te updaten. Vraag onze helpdesk voor de reference guide met endpoints om met onze API te connecten.