Muskusratten en beverratten komen van oorsprong niet in ons land voor. Met het graven van diepe holen en lange gangen, vormen deze dieren al jarenlang een groot risico voor dijken en de natuur. Dat is waarom water- en hoogheemraadschappen deze diersoorten vangen. Het is bovendien een wettelijke taak van de ‘schappen’, waarbij getracht wordt dit zoveel mogelijk op diervriendelijke wijze te doen.
Zodra de (water)veiligheid in het geding is, zullen de water- en hoogheemraadschappen overgaan tot het nemen van maatregelen. De wijze waarop dit gebeurt wordt overlegd met de betrokken overheden en met de organisaties die alle moeite doen om bevers weer terug in Nederland te krijgen.
In 2013 zijn de schappen met een wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel om onder andere te onderzoeken hoe muskusrattenbestrijding goedkoper, effectiever en diervriendelijker kan verlopen.
Ten aanzien van muskusratten en beverratten is de doelstelling van de waterschappen deze diersoorten zogezegd ‘terug te dringen tot de landsgrens’. Tevens heeft men tot doel om die situatie vervolgens te consolideren; tegenhouden aan de landsgrens om herkolonisatie in ons land te voorkomen. Voor de muskusratten en beverratten is terugdringen tot de landsgrens gelukt. De doelstelling is nu om herkolonisatie te voorkomen.
iASSET is dermate flexibel van opbouw, dat de software eenvoudig kan worden ingezet voor bijvoorbeeld muskusrattenbeheer. In combinatie met de iASSET Schouw-app kan een ecoloog de locaties in kaart brengen waar muskusratten zich ophouden, of waar ‘gewone’ bevers zich bevinden.
Ook de locaties, soorten, levensduren en bezoekmomenten van / aan vangkooien kunnen op eenvoudige wijze in iASSET worden opgenomen. Dit kan door bestaande data in iASSET op te laten nemen, met behulp van de iASSET Schouw-app in het veld, of door een combinatie hiervan.
Is de basisdata in iASSET op orde? Rust dan de muskusrattenbestrijder uit met de iASSET Schouw-app en deze kan hierdoor eenvoudig zijn weg vinden naar deze vangkooien. Ter plaatse kan deze meteen onder andere aangeven welke diersoort is gevangen, de aantallen en de vangdatum.
De beheerder kan met iASSET zoeken op specifieke kenmerken c.q. velden. Velden die bovendien geheel naar eigen wens zijn in te richten. De uitgebreide zoekfilters en de grafische kaart zijn hierbij onmisbaar. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld indrukken te krijgen van de ligging van de leefgebieden van bepaalde diersoorten en de groottes van de populaties. En niet geheel onbelangrijk: de beheerder kan tevens planningen genereren van schouwrondes voor de muskusrattenbestrijder.
iASSET is voor veel beheerdisciplines in te zetten en is zonder meer ook een uitgekiende tool voor beheer van de muskusrat, beverrat en de ‘gewone’ bever! Is je interesse gewekt? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of voor een kosteloze demo!
(Muskusratten)beheer eenvoudig gemaakt!