Samen met de Vlaamse overheid heeft iASSET het volledige kunstwerkenbeheer van de Bruggen, Tunnels, Keermuren, Sluizen en Stuwen in Vlaanderen in iASSET opgenomen.
Wat eind 2018 gestart is met een ontwerp hebben we 1 november 2020 afgerond en opgeleverd.
Nieuwe functionaliteiten
Om tegemoet te kunnen komen aan de eisen en wensen van de Vlaamse overheid hebben we verschillende nieuwe functionaliteiten ontwikkeld en ingericht volgens het model van de Vlaamse Overheid zoals onder andere;
- A/B/O Inspecties conform het dienstorder;
- Volledige Inspectie flow;
- Zwaar Uitzonderlijk Vervoer module;
- Waterpassingen, belastingproef en metingen module;
- Werkenmodule;
- Meldingen module
- Scoringsmodel module waarmee voor een Kunstwerk op verschillende niveaus kwaliteitsbeoordelingen kunnen worden geaggregeerd om zo op beleidsmatig niveau rapportages te kunnen maken.
Deze nieuwe functionaliteiten moeten de Vlaamse overheden helpen met het beheren van al haar informatiestromen rondom het beheren en onderhouden van de civiele kunstwerken.
Workflow
De workflow en werkzaamheden binnen de Vlaamse overheid zijn geoptimaliseerd en aangepast. Daarnaast is er een complete workflow gebouwd die informatie tussen de verschillende departementen en uitvoeringsorganisaties stroomlijnt. Zo wordt een inspectie die door agentschap “X” in het veld wordt uitgevoerd met de mobiele SchouwApp doorgezet naar het departement “Y” ter beoordeling/accordering om vervolgens naar organisatie “Z” ter uitvoering te worden doorgezet.
Datamigratie
Vanuit verschillende bestaande applicaties is de beheerinformatie opgeschoond en overgezet naar de iASSET datastructuur. Na een drietal test-migraties heeft iASSET, samen met de Vlaamse Overheid de oude applicaties ontkoppeld en in een standstill periode van 1,5 week de volledige migratie van de oude systemen naar iASSET, met de data in de nieuwe functionaliteit geplaatst, uitgevoerd.
Naast de volledige dataset met complexen, objecten en inspecties is ook de volledige historiek tezamen met 100.000’en bestanden overgezet in iASSET zodat niet alleen de nieuwe data te bekijken is, maar iASSET ook als databank voor historische inspecties, tekeningen, foto’s, besluiten etc. te gebruiken is.
Uniek
Dit project kan om meerdere redenen uniek genoemd worden.
- Ten eerste; het vormen van een projectteam bestaande uit een samenwerking van de verschillende Vlaamse departementen en agentschappen samen met iASSET waarin zowel de nieuwe functionaliteiten zijn ontwikkeld als de volledige datamigratie is gecoördineerd.
- Ten tweede; de bijzondere Corona-tijd waar we ons op tijdens de uitvoering van dit project in bevonden. Hierdoor hebben de deelnemers aan het project vele maanden op “Teams” met elkaar doorgebracht;
- Ten derde; vanwege de Corona-beperkingen heeft de Vlaamse overheid het volledige cursusprogramma ontwikkeld en online beschikbaar gesteld voor alle iASSET gebruikers van de Vlaamse Overheid. Een grote uitdaging, aangezien niet alleen een nieuwe toepassing uitgelegd moest worden, maar ook de nieuwe werkwijze in een online cursus volledig uitgeschreven is, en dat voor verschillende type gebruikers.
Trots
Op dit moment is iASSET ingericht voor het Departement Mobiliteit en Openbare werken (MOW), Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), De Vlaamse Waterweg, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Vervoersmaatschappij de Lijn en Lantis. In eerste instantie gaan er zo’n 500(!) gebruikers binnen de Vlaamse Overheid met iASSET aan de slag; zowel op kantoor als in het veld met de mobiele applicaties voor iOS en Android. Het contract voorziet erin om de komende jaren uitgebreid te gaan worden met extra gebruikers, processen, modules, informatiestromen en naast de kunstwerken ook andere objecttypes.
Wij zijn erg trots op de realisatie van deze internationale samenwerking tussen de Vlaamse overheid en het Nederlandse iASSET. En hoewel de Belgische belastingdienst ongetwijfeld haar eigen slogan heeft, denken we toch dat onze variant van de Nederlandse versie hier ook prima van toepassing is:
“iASSET leuker kunnen we het wel maken en makkelijker ook!”